Volg (ISC)² NLBig Fuzz

(ISC)2 NL organiseert een avond die in zijn geheel in het teken van Big Data zal staan.

wat Big Fuzz
wanneer 23/10/2014
waar inspearit, Prof. Bronkhorstlaan 10, gebouw 90, 3723 MB Bilthoven

AGENDA

 
17:00 Inloop
 
17:30 Buffet
 
18:00 Opening Big Fuzz

Cor Rosielle – eventorganisator (ISC)2 NL

isc2nl - Big Fuzz
 
18:15 Minimaliseren en anonimiseren van big data

Peter Tak

Big Data kan een uitdaging voor beveiliging en privacy zijn. Met name bij het combineren van informatie uit verschillende bronnen in een datawarehouse komt veel kijken. Door vooraf te bepalen welke informatie echt noodzakelijk is kan door minimaliseren en anonimiseren worden voorkomen dat er onnodig (privacy) gevoelige informatie wordt verwerkt. Hierdoor kan worden bespaard op zowel verwerkingscapaciteit als beveiligingsmaatregelen. Het onderwerp wordt behandeld aan de hand van een praktijkcase uit de verzekeringsbranche waarbij praktische handvatten en tips worden gegeven.

Peter Tak - Minimaliseren en anonimiseren van Big Data
 
19:00 A hackers view on Big Data

Barry van Kampen

Cybercriminelen belagen onze informatie en boeken hier nog steeds successen mee.
Hoe kan dat nog steeds in deze moderne tijd? Je zou na 33 jaar verwachten dat we wel begrijpen wat informatie security is. Natuurlijk kunnen we door vallen en opstaan blijven proberen ons te verdedigen, maar is dat ook voldoende?
Security wordt veelal vanuit hetzelfde perspectief bekeken waarbij we vertrouwen op systemen welke vaak niet afdoende zijn. Er wordt er niet gekeken naar alternatieve mogelijkheden en organisaties zitten vast in traditionele security principes.
Kijk vandaag mee door de bril van een hacker: Waarom gaat het fout en hoe kun je ook je eigen “Big Data” gebruiken om jezelf te beschermen? Offensief en vervolgens defensief. “A hackers view on Big Data”

Barry van Kampen - Your OWN Big Data
 
19:45 Break
 
20:00 Juridische aspecten van anonimiseren van datasets

Lisette Meij

Naast de technische kant van Big Data, is er uiteraard ook een juridische kant. Hoewel het combineren en analyseren van datasets wellicht in eerste instantie onschuldig en vooral technisch lijkt, heeft dit wel degelijk juridische gevolgen wanneer deze data ook informatie over personen bevat. De privacywetgeving stelt voorwaarden aan het verwerken van persoonsgegevens. Maar wat zijn persoonsgegevens nu eigenlijk en wanneer mogen deze wel, of juist niet gebruikt worden? En wanneer is er sprake van anonieme data, en is het anonimiseren van Big Data juridisch gezien wel mogelijk?

Lisette Meij - Big Data en Privacy
 
20:45 Borrel en napraten
 
22:00 Sluiting
 

SPONSORS

Dit event werd gesponsord door:

SPREKERS

Peter Tak

Peter Tak is geboren in 1968 en heeft bijna 25 jaar ervaring in ICT als beheerder, consultant, teamleider, projectleider en architect in de financiële dienstverlening en de overheid. Sinds 2008 heeft hij zich voornamelijk bezig gehouden met informatiebeveiliging als Security Officer bij de provincie en de gemeente Groningen. Sinds november 2013 werkt Peter als zelfstandig adviseur binnen zijn eigen adviesbureau PTA security. In die rol heeft hij consultancy opdrachten gedaan in de industriële en financiële sector, DigiD audits uitgevoerd bij diverse organisaties en trainingen secure software development gegeven. Naast deze werkzaamheden heeft Peter input geleverd voor het informatiebeveiligingskader van de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA), is hij mede opsteller geweest van de provinciale baseline informatiebeveiliging, deelnemer aan de international data protection conference van de Europese Commissie, lid van de werkgroep security voor het eerste rijksoverheids datacenter in Groningen en reviewer van de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten. Peter heeft de opleiding HEAO Bedrijfsinformatica afgerond en is CISSP, CISA & CEH gecertificeerd. Peter heeft diverse organisaties geadviseerd in privacy en security aspecten bij het gebruik van Big Data en werkt hiervoor samen met de bedrijven Testwerk en ITCG.

Barry van Kampen

Barry van Kampen (aka Fish_) is Sr. Security consultant en manager van de S-Unit bij ITQ. Vanuit die rol is hij betrokken bij diversen advies vraagstukken en P1 situaties bij diversen Enterprise organisaties in Nederland en daarbuiten. De insteek van Barry is om vanuit een offensieve security aanpak de wereld te verbeteren. Hij vervult hier de rol van adviseur/consultant en coach voor diversen middel, groot en Enterprise bedrijven. Barry is onderdeel van de Hack in the Box HITB Core crew, bestuurslid van de stichting achter de Nederlandse H-events. Naast deze rollen is hij actief binnen de internationale hacker(spaces)gemeenschap en de mede-oprichter van Randomdata, de hackerspace in Utrecht.

Lisette Meij

Lisette Meij heeft haar onderzoeksscriptie geschreven over in hoeverre het gebruik van Big Data onder de Wet bescherming persoonsgegevens valt. Tijdens dit onderzoek heeft zij zich specifiek gericht op de juridische kant van Big Data. Momenteel werkt Lisette als juridisch adviseur bij het bedrijf ICTRecht. Binnen ICTRecht houdt zij zich voornamelijk bezig met de juridische aspecten rondom privacy en Big Data. Alles omtrent het gebruik van persoonsgegevens, databases en andere privacy gerelateerde onderwerpen komt bij haar terecht!

FOTOIMPRESSIE